![](/media/lib/339/n-kroplowka-990936ecea3df0e22b32902e366a9589.jpg)
Sepsa to nie monolit. Zindywidualizowane leczenie może dać lepsze rezultaty
20 maja 2019, 11:51Istnieją 4 podtypy sepsy, które wymagają różnych podejść terapeutycznych.
![](/media/lib/350/n-ultradzwieki-29060a37523842f28dd9ae235eeb4436.jpg)
Ultradźwięki wspomagają uwalnianie nagromadzonej insuliny z komórek beta
17 maja 2019, 12:53Naukowcy z Uniwersytetu Jerzego Waszyngtona zaprezentowali całkowicie nowe podejście do leczenia wczesnej cukrzycy typu 2. Wykazali, że za pomocą terapii ultradźwiękowej można stymulować u myszy wydzielanie insuliny na żądanie.
![](/media/lib/350/n-ambrozja-137a238cfe5abd951eec18e3d2e06692.jpg)
Zmora alergików źródłem nowych leków na alzheimera?
16 maja 2019, 12:10Na horyzoncie pojawiły się nowe możliwości zapobiegania chorobie Alzheimera (ChA). Badacze zidentyfikowali bowiem związki z ambrozji bylicolistnej (Ambrosia artemisiifolia), które pomagają neuronom przeżyć w obecności beta-amyloidu.
![](/media/lib/98/n-ryz-3ded5e9edb05dd30701c3967eb0e589a.jpg)
Łupiny ryżowe usuwają z wody toksyny uszkadzające wątrobę
7 maja 2019, 10:30Łuski ryżu skutecznie usuwają z wody mikrocystyny - toksyny sinicowe. Dotąd produkt ten, który zwykle traktowany jest jak dostępny w nadmiarze odpad, badano pod kątem oczyszczania wody. Amerykanie jako pierwsi wykazali, że za jego pomocą można eliminować toksyny uwalniane podczas masowych zakwitów.
![](/media/lib/348/n-late-a008ab6c1f55afa0634a136345b2bc23.jpg)
LATE - demencja najstarszych
6 maja 2019, 12:09Naukowcy opisali nową postać demencji, występującą u seniorów powyżej 80. roku życia. Objawy LATE, bo o niej mowa, przypominają alzheimera, ale ich przyczyna jest zupełnie inna.
![](/media/lib/151/n-spuchniete-stawy-272e5437d56a4a113b8463c18753beed.jpg)
Sprytny ruch wyprzedzający pozwala "przechytrzyć" choroby zapalne
15 kwietnia 2019, 11:52Wyeliminowanie uszkodzonych mitochondriów może pomagać w zapobieganiu przewlekłym chorobom zapalnym.
![](/media/lib/344/n-kopniecie-7ae3dbba82bdf10e78161d1eb7763c31.jpg)
Kopnij węża, to przeżyjesz
1 kwietnia 2019, 12:34Okazuje się, że szczuroskoczki pustynne (Dipodomys deserti) są skrytymi ninja. Zaskoczone przez grzechotniki rogate (Crotalus cerastes) wyskakują w górę, wykonują silne kopnięcie w powietrzu i po odepchnięciu drapieżnika umykają czym prędzej w siną dal.
![](/media/lib/344/n-owoce-i-warzywa-684723b6d66b64e13714246878e41a71.jpg)
Kolorowe warzywa i owoce pomagają zapobiegać zaćmie
26 marca 2019, 12:16Naukowcy z Chin i Uniwersytetu Australii Południowej analizowali związki między spożyciem owoców i warzyw bogatych w przeciwutleniacze a obniżeniem ryzyka zaćmy związanej z wiekiem (ang. age-related cataract, ARC).
![](/media/lib/342/n-bioniczna-trzustka-bff800e95239184b4c71100e653d4854.jpg)
Polacy wydrukowali pierwszą na świecie bioniczną trzustkę z naczyniami
15 marca 2019, 05:28Pierwszą na świecie bioniczną trzustkę wraz z naczyniami krwionośnymi wydrukowali w technice 3D badacze z Fundacji Badań i Rozwoju Nauki pod kierunkiem dr hab. med. Michała Wszoły. Na kwiecień planuje się wszczepienie wydrukowanych płatków trzustkowych myszom.
![](/media/lib/342/n-grzyby-z-badania-bdd7d5e1ad42efb010b6218fcf688f1f.jpg)
Jedzenie grzybów może zapobiegać łagodnym zaburzeniom poznawczym
13 marca 2019, 05:22U starszych ludzi, którzy zjadają ponad 2 standardowe porcje grzybów tygodniowo, ryzyko wystąpienia łagodnych zaburzeń poznawczych (ang. mild cognitive impairment, MCI) jest nawet o połowę niższe. Porcję zdefiniowano jako 3/4 kubka gotowanych grzybów o średniej wadze 150 g.